Jdi na obsah Jdi na menu
 


Křížek Chlustina 2017

Dne 21. 10. 2017 byl osazen opravený křížek u obce Chlustina 

pa210549.jpgGPS: 49.8784125N, 13.9127778E

Fotografie ve fotogalerii tady.

Informací o velmi špatném stavu kříže a také pohnutkou k opravě bylo sdělení, či povzdech správce nedaleké geocache, který stav kříže komentoval a vyslovil velké přání o jeho opravu. Bylo to v roce 2015. Začal jsem zjišťovat možnost rekonstrukce. Nejdříve jsem kontaktoval zástupce města Žebrák, kde byli mým návrhem nadšeni a vřele by jej uvítali, ale jelikož kříž spadá do katastru obce Chlustina, byl jsem odkázán tam. Zde mé snažení nepadlo na úrodnou půdu a tak jsem nabídku na renovaci předložil ještě jednou v roce 2016 a už jen do třetice zaslal nabídku i s popisem mé poslední instalace kříže v Drahelčicích. Tak se stalo, že mi paní starostka odepsala, s mým návrhem souhlasila a po osobní návštěvě a vstřícném přístupu jsme se na rekonstrukci domluvili. Čímž paní starostce Procházkové děkuji.
Kříž byl ve velmi špatném stavu a rekonstrukci bylo nutné pojmout komplexně, včetně podstavce. 
Popis poškození podstavce: jedná se o žulový monolit, již v minulosti opravován, v horní části stažen klemou. Tato oprava byla provedena pravděpodobně před více než padesáti lety (podle stavu matriálu). Klema velmi zkorodovaná a plátovou rzí téměř přerušená. Kámen samotný hloubkově rozpukán, v horní části rozestoupen a již nesoudržný. V minulosti též opravován. V puklinách nečistoty a hmyz. 
Poškození kříže: V minulosti opraven sešroubováním jednotlivých částí k přidanému materiálu v zadní části. Kříž byl rozlámán na 5 dílů, na mnoha místech provrtán, chybějící vrchní díl vertikálního ramene + chybějící spodek kříže. Korpus Krista v minulosti opraven v oblasti kolen, přeražen v polovině, v oblasti hrudi chybějící materiál a chybějící levá paže.
 
Bylo tedy nutné na kříži a podstavci provést následující úkony:
Podstavec
Sejmutí staré klemy
Rozebrání a očištění volných částí kamene
Očištění celého povrchu od řas, mechů, lišejníků a zbytků barev 
Vyčištění a zatmelení spár, nalepení volných částí na původní místo 
Výroba a umístění nové klemy do horní části podstavce
Ošetření podstavce konsolidačním přípravkem
Nátěr podstavce vodou ředitelnou bílou barvou
 
Kříž
Vyjmutí kříže z podstavce
Demontáž přidaného materiálu a rozebrání jednotlivých částí kříže
Odstranění starých nátěrů, koroze a nečistot
Nalezení vhodných částí na doplnění kříže
Obroušení postavy Krista a osazení novým nerezovým šroubem
Svaření korpusu + výroba a doplnění chybějících částí
Spasování a svaření kříže + doplnění chybějících částí a zavaření přebytečných děr
Výroba jednotné nerezové výztuhy kříže v jeho zadní části
Nátěr kříže, tabulky, svatozáře a Krista základovou barvou
2x nátěr kříže, tabulky, svatozáře a Krista povrchovou barvou
Stříbření Krista, svatozáře a okruží tabulky
Nápis na tabulce 
Zkompletování kříže (použit pouze nerezový materiál) 
Osazení na původní místo
                                          
Na tomto místě je kříž historicky doložen již od roku 1850 v druhém vojenském mapování a vydržel zde i přes pohnutá padesátá léta dvacátého století. Největší ránu mu zasadili zřejmě opilci na začátku devadesátých let, kdy došel velké újmy. Tuto informaci jsem získal od pana Ivana Kencla z Chlustiny, který kříž pro dnešní dobu zachoval provizorní opravou. Patří mu velký dík. Pan Kencl byl také iniciátorem přemístění kříže o cca 15m blíže směrem k Žebráku a nechal jej na novém místě usadit do betonového základu.
Mrzí mne, když z české krajiny mizí křížky, které byly po staletí její součástí. Toto je již třináctý křížek, který jsem na vlastní náklady zrekonstruoval. Kříže a drobné památky tvoří malebný krajinářský prvek, který stojí za to chránit.
 
Snažím se do činnosti zainteresovat i své potomky, aby měli vztah jak ke krajině, tak i ke kořenům naší kultury a úctu k minulým generacím. Děkuji tímto, zejména své manželce a rodině i ostatním, kteří sdílí mé nadšení a díky nimž jsem měl možnost tento kříž vrátit do krajiny.