Jdi na obsah Jdi na menu
 


Beroun hrob Vl. Maška

Dne 13. 8. 2021 byl osazen renovovaný kříž do nového podstavce. 
 
Fotografie v galerii tady.
GPS souřadnice: Loc: 49.9661075N, 14.0581836E
 
vl.-masek-na-fotografii-karla-soucka---.jpgO opravu kříže jsem byl požádán již před dvěma lety rodinnou přítelkyní Lidmilou. Vladimír Mašek, kostelník při kostele sv. Jakuba Většího, kterému všichni přátelé a blízcí známí říkali Láda Mašek,  byl jednou ze zajímavých postav nedávného Berouna. Kostelníkem byl takřka 50 roků. Také se staral o hodinové stroje na radnici, na Plzeňské bráně a na zábranském kostele Zvěstování Páně. Zemřel v roce 1979 bez příbuzných a potomků. Aby hrobové místo nepropadlo a na tohoto muže se nezapomnělo, hradil poplatek nejdřív pan Jaromír Kučera, Maškův kamarád, a později jeho vdova paní Jiřina Kučerová. Budiž jim za to dík. Lidmila se začala zajímat o možnost opravy; domnívala se, že hrob není vyplacený. S paní Kučerovou později domluvila, že by byla možnost hrob uvést do původního stavu a kříž opravit. Byl jsem se tehdy podívat na místo a zhodnotil, že práce na této renovaci bude náročná. Sice jsem opravu přislíbil, ale stále jsem si nemohl najít potřebný termín, a tak jsem to odkládal na neurčito. Letos se povedlo zajistit písemné svolení pronajímatelky hrobu; do věci se totiž s vervou sobě vlastní vložila Lidmila. I pro velikou vstřícnost ze strany správy hřbitova, paní Ireny Charvátové, jsem začal plánovat opravu. Stav kříže a podstavce byl po ohledání velice neutěšený. Kříž s podstavcem byl posunut excentricky k pravé straně hrobu. Jak jsem později zjistil, bylo to z důvodu dřeviny rostoucí vlevo od kříže (narazil jsem při obkopání na zbytky pařezu). Poškozený kříž byl vyztužen dvěma plochými pásy při starší  opravě po přeražení. Takto fixovaný kříž byl zapuštěn do betonového soklu. 
Měl jsem štěstí, že jsem vlastnil stejný typ kříže, jaký byl použit na hrobě. Ten jsem zakoupil od paní ze Strakonic. Byl opřen o ořešák na zahradě domu, který paní koupila a neměla pro něj žádné využití. Domluvil jsem se s ní a kříž odkoupil. Kříž nebyl ve špatném stavu, sice již v minulosti opravován, ale oprava byla kvalitní, a navíc nebyl ani zkorodovaný. Dal jsem se 8. 8. 2021 do jeho obnovy. Naštěstí jej nebylo potřeba pískovat, původní barva držela dobře a neloupala se. Proto jsem přistoupil jen k jejímu odstranění za pomocí drátěných nástavců do úhlové brusky a ručního dočištění. Stejně tomu bylo i u postavy Krista. Po očištění jsem kříž natřel základní barvou. V pondělí jsem zašel na berounský hřbitov a se souhlasem sejmul z Maškova kříže litinovou tabulku.  Požádal jsem v práci kolegu Tomáše o urgentní vyrobení šablony pro nápis na tabulku a pokračoval s nutnými pracemi. Vytýčil jsem si datum k osazení již na pátek 13. 8. 2021 a směřoval k němu své síly. Bylo potřeba opravit i pískovcový podstavec, který nahradí betonovou kostku pod původním křížem. Podstavec jsem získal darem z tetínského komunitního centra. Ten jsem si mohl spolu ještě s druhým odvézt již v průběhu jara. Zbyly jim tam po přestavbě stodoly u místní fary na již zmíněné komunitní centrum. Jsem vděčný paní Kateřině Ostatnické za jejich zachování i zprostředkování daru. Stačilo málo a podstavce mohly skončit spolu se stavebním odpadem v kontejneru. hrob-vl.-maska-beroun-a--4-.jpg
Z podstavce bylo potřeba odstranit zalomenou patku a doplnit chybějící části pískovce. Po finálním napenetrování konsolidačním přípravkem jsem se jej rozhodl nechat v přírodní patinované podobě.  Ještě ve čtvrtek jsem dodělal na kříži a tabulce poslední zdobení. A v pátek ráno jsem mohl spolu se synem Filipem provést výměnu křížů a podstavců na hřbitově. Po příjezdu na místo jsme se dali do odstranění břečťanu z původního kříže. Následovalo odsekání šroubů na ploché oceli spojující popraskaný kříž.
Po demontáži kříže trčel z betonového podstavce jen jeden ocelový nosník. Pro velikost betonu jsem se rozhodl pro jeho objemovou redukci pomocí palice. Po pár úderech jsem si připadal jako Štěpán Rak  (proslulý berounský paleontolog) rozplývající se nad vylouplou skořápkou nově objeveného hlavonožce. V betonovém monolitu byl totiž skryt původní pískovcový podstavec. Dlužno podotknout, že značně poškozený. Náhle vše ohledně poškozeného kříže začalo dávat smysl. Odhaduji, že zhruba před padesáti lety se vlivem pnutí korodované patky kříže odlomila horní část podstavce a kříž se poroučel na zem, kde se rozlomil na tři části. Pan Mašek za pomoci zámečníka a zednického pomocníka opravil kříž, uchytil jej do původního soklu a zalil do betonu. Náklon a posun kříže tenkrát moc neřešili. Zřejmě z důvodu vzrostlé dřeviny.
Po odstranění podstavce z místa jsem oklepaný beton použil jako výplň pro základ podstavce nového. Následovalo srovnání podkladu, zalití betonem a usazení podstavce. Pak už jen zasazení nového kříže do podstavce, dobetonování, rovnání a bylo hotovo. Musel se ještě trochu dorovnat terén okolo soklu a dosypat hlínou.  
Zádrhel nastal při nakládání poškozeného podstavce do auta (kvůli jeho hmotnosti), ale nakonec jsme si i s tímto problémem poradili. 
Jsem rád, že se vše povedlo v tak krátkém čase realizovat a nově opravený kříž jsme stihli osadit tři dny před 110. výročím narození pana Vladimíra Maška. 
Proč vlastně jsem se do opravy dával, když já sám jsem jej ani neznal? Možná proto, že jsme před lety zakoupili nemovitost v Kostelní ulici, kde dlouhá léta pan Vladimír žil a odkud to měl do kostela jen pár kroků. Jsem rád, že jsem mohl být nápomocen oživení vzpomínky na tohoto významného berounského občana. Tuto renovaci stejně jako všechny ostatní jsem financoval z vlastních zdrojů a opravu provedl zcela bez nároku na finanční odměnu.
 
Děkuji tímto zejména své milované manželce, rodině i ostatním přátelům, díky nimž mám možnost sdílet radost ze svého neobvyklého koníčku.

Na kříži byly provedeny tyto práce: 

odstranění hrubých nečistot
obroušení drátěným kotoučem
ruční dočištění kříže a postavy Krista
očištění tabulky taktéž pomocí drátěného kotouče
odvrtání, vyřezání závitů a osazení nerezovým čepem Krista a tabulky
nátěr kříže, Krista a tabulky základní a povrchovou barvou
stříbření detailů na kříži tabulce a korpusu 
vytvoření nápisu na tabulku
osazení na místo
odvoz poškozeného kříže a odpadu
 
Práce na podstavci:
 
odvoz z Tetína 
odstranění zalomené patky
dolití chybějících částí kamene
tmelení 
nátěr konsolidačním prostředkem 
dovezení a osazení na místo
odvezení původního poškozeného podstavce