Jdi na obsah Jdi na menu
 


Beroun Studánka 2019

Dne 8. 8. 2019 byl znovu osazen kříž v Berouně u kaple Panny Marie Bolestné na Studánce.

puvodni-stav-detail.jpgFotografie ve fotogalerii tady.
GPS: 49.9714986N, 14.0601964E

Kaple Panny Marie Bolestné nad Berounem byla původně zbudována nad pramenem zázračné uzdravující vody v 18. století. V červnu r. 1723 měl u této studánky zdejší ovčák vidění starého muže, jak si omýval nemocný bok, potom začali pramen vyhledávat nemocní, kteří se jeho vodou uzdravovali. Kolem pramene byla nejdřív vystavěna ochranná zeď, později byla studánka zastřešena barokní kaplí. Lokalitě se místo dřívějšího označení „na průhoně“ (vyháněli tudy dobytek na pastvu) dostalo názvu „u Boží vody“, postupně sem směřovaly zástupy poutníků a pro celé místo se vžil i název „na studánce“, který se pak rozšířil i pro vrch nad kaplí, který místní označují Studánka, i když to asi na mapách není.
Koncem 19. století byla barokní kaple již zchátralá, a proto se berounští radní rozhodli vystavět novou. Novogotická kaple podle návrhu předního architekta Josefa Mockera byla vystavěna opodál, už nikoli nad studánkou, ale blíž k Berounu. Teprve potom byla stará barokní kaplička stržena a zbourána; nad pramenem bylo vybudováno malé ochranné stavení. Nová kaple byla vysvěcena při velké slavnosti 27. října 1895, v předvečer svátku Všech svatých. Kupodivu již od počátku byla majetkem města Berouna (podrobnosti o tom, proč to tak bylo, je možno najít ve stati J. Topinky Mockerova kaple v Berouně ve sborníku Minulostí Berounska 19). Zato ten malý „domeček“ ochraňující pramen donedávna byl ve vlastnictví farnosti. Někdo ukradl dvoje mřížové dveře, stříška chátrala. Železný kříž s Kristem, který visel nad studánkou, byl proto mezitím pro jistotu odvezen na faru, aby nám ho také někdo neodcizil. Když se „domeček“ před časem podařilo předat berounské radnici, byl nad studánkou zavěšen už jenom jednoduchý dřevěný křížek.
Před časem někdo Pavlu Hobzovi nabídl trochu poškozený, ale celkem zachovalý dřevěný vyřezávaný kříž s Kristem. Našli prý ho na půdě a nevědí, co s ním. Pavlovi hned blesklo hlavou, kde se nejlépe uplatní. Kříž vyčistil, napustil ochrannou vrstvou, na tabulce nad Kristovou hlavou vyzlatil známá čtyři písmena – nápis INRI. Začátkem srpna (konkrétně 8. 8. 2019) ho zavěsil nad studánkou, a tak se všichni, kdo tudy procházejí, mohou obdivovat krásné lidové řezbě. 
L. Fričová

 

Tento kříž jsem dostal darem 31.7.2019 od rodiny Doušovy z Měňan. Nalezli jej při rekonstrukci stavení a neměli pro něj využití. S díky jsem tento dar přijal a původně jej zamýšlel uložit pro budoucí opravu a využití, až se pro něj najde vhodné místo.  Stále jsem ale přemýšlel, kam by se hodil, až mne napadlo místo, kam rádi chodíváme, a v minulosti tam kříž umístěný byl. Původní kříž z prostoru pramene u kapličky byl přemístěn po krádeži mříží na místní faru a v důsledku převodu majetku objektu pramene na město již vrácen na místo nebyl. Místo původního kříže byl umístěn provizorní malý křížek vyrobený jen ze dvou latěk.
 Myslím, že kříž dodá místu znovu důstojnost duchovní rozměr i krásu, kterou si toto místo jistě zaslouží.  

Na kříži jsem provedl jen nejnutnější drobné zásahy a snažil se tím nenarušit jeho přirozenou autenticitu danou stářím a krásnou lidovou řezbou.  Následuje popis stavu kříže, když jsem jej obdržel:
silné znečištění dané dlouhodobým uložením
oprýskaná barva kříže
uvolněný korpus Krista z kříže
výrazné poškození v zadní části postavy již neaktivním červotočem
uvolněná ruka korpusu
původně byl korpus Krista natřen zlatou barvou s kovovým pigmentem zřejmě bronzu či mosazi.  Ta dala postavě nynější zelenošedý nádech, který jsem se rozhodl ponechat.
 
Na kříži jsem proto provedl tyto úkony:po-rekonstrukci-detail.jpg
celkové citlivé očištění + odstranění oloupané barvy
ošetření korpusu přípravkem proti houbám a dřevokaznému hmyzu
fixace ruky a korpusu ke kříži
obnovení nápisu INRI dle dochovaného vzoru
mírné zalakování kříže a postavy